Coloresin vertaistukitoimintaa pyörittävät aktiiviset vapaaehtoiset, jotka ovat itse sairastaneet suolistosyövän, ovat sairastavan läheisiä tai Lynchin syndrooman kantajia. Vapaaehtoistyötä tehdään tavallisilla taidoilla omaan sairastamiskokemukseen perustusten.
Yhdistyksen vapaaehtoisena voit toimia henkilökohtaisena vertaistukihenkilönä, ohjata vertaistukitapaamisia kasvokkain ja verkossa, osallistua tapahtumien suunnittelemiseen sekä tukea vertaisia verkkovertaisryhmissä.
Koulutamme uusia vertaistukihenkilöitä seuraavan kerran alkuvuodesta 2024. Katso tästä vuoden 2023 koulutuksen tiedot (koulutus pidetty tammikuussa 2023): Lue lisää koulutuksesta.
Henkilökohtaisena vertaistukihenkilönä toimiminen antaa enemmän kuin ottaa
Koulutettuna vertaistukihenkilönä voit toimia ruoansulatuskanavan alueen syövän sairastaneiden, heidän läheistensä tai Lynchin syndrooman kantajien henkilökohtaisena tukena. Useimmiten henkilökohtaista vertaistukea annetaan tuettavalle puhelimitse, mutta keskusteluja voi käydä myös verkon välityksellä tai kasvokkain. Tuettava ja vertaistukihenkilö sopivat keskenään mikä on heille sopivin tapa olla yhteydessä.
Yleensä vertaistukihenkilöä kaivataan sairastamisen alkuvaiheessa, kun tilanne on vielä uusi tai kun sairaudessa tapahtuu muutoksia. Keskusteluissa saatetaan käydä läpi syöpähoitoja, leikkauksesta toipumista, avanteen saamista tai läheisen jaksamista. Usein keskustellaan tavallisesta arjesta ja tuettavan omasta jaksamisesta sairastamisen keskellä.
Kun tuen tarpeessa oleva henkilö ottaa yhdistykseen yhteyttä, kartoitamme hänen tilanteensa ja mietimme kuka vapaaehtoisistamme olisi hänelle sopivin vertaistukihenkilö. Sopivan henkilön löydyttyä olemme häneen yhteydessä ja varmistamme, että hän on valmis ottamaan uuden tuettavan. Tämän jälkeen jaamme vertaistukihenkilön yhteystiedot tuettavalla, jolloin hän voi olla yhteydessä vertaistukihenkilöön.
Vertaistukitapaamisten ohjaaminen ei vaadi erityistaitoja
Vapaaehtoisten koulutus antaa eväät vertaistukitapaamisten ohjaamiseen kasvokkain tai verkossa. Noin kerran kuussa pidettäviä vertaistukitapaamisia ohjataan joko yksin tai yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa.
Ryhmän ohjaajat toivottavat paikalle tulleet tervetulleiksi, alustavat mahdollisen keskusteluaiheen sekä ohjaavat keskustelua jakamalla puheenvuoroja. Mitään erityistaitoja ei tarvita – tärkeintä on olla läsnä ja ottaa kaikki paikalla olijat tasavertaisesti huomioon.
Etä-vertaistukitapaamisten alustana käytetään joko Zoomia tai Teamsia. Vapaaehtoiset perehdytetään molempien alustojen käyttöön ja Coloresin työntekijät toimivat tarvittaessa tapaamisten teknisenä tukena.
Vapaaehtoisena pääset kehittämään yhdistyksen toimintaa sisältä päin
Vapaaehtoisena voit myös osallistua yhdistyksen tapahtumien suunnitteluun ja toiminnan kehittämiseen. Kuuntelemme herkällä korvalla vapaaehtoisiemme ideoita ja pyrimme toteuttamaan niitä mahdollisuuksien mukaan.
Vapaaehtoisemme ovat esimerkiksi ideoineet vuosittain järjetettävän Kynttiläilta-tapahtuman, suunnitelleet ja toteuttaneet etärentouksen sekä vaikuttaneet yhdistyksen strategian sisältöön. Olemme lisäksi hyödyntäneet vapaaehtoisten näkemyksiä erilaisissa kampanjoissa ja vertaistukitoiminnan kehittämisessä.
Vertaistukihenkilökoulutus antaa eväät moneen vapaaehtoistehtävään
Colores järjestää kerran vuodessa uusien vapaaehtoisten koulutusviikonlopun, jonka jälkeen vapaaehtoiset ovat valmiita toimimaan haluamassaan vapaaehtoistehtävässä. Koulutuksessa käydään läpi vapaaehtoisuuden ja vertaistukitoiminnan yleisiä periaatteita, vapaaehtoisen omia voimavaroja, vuorovaikutusta sekä esimerkkejä erilaisista vertaistukitilanteista. Koulutusviikonloppu on osallistujille maksuton.
Jatkokoulutusta vapaaehtoiset saavat vuosittain järjestettävässä tukihenkilöseminaarissa, joka kokoaa yhteen yhdistyksen vapaaehtoiset. Seminaarin tarkoituksena on tarjota vapaaehtoisillemme työnohjausta, vertaistukea sekä virkistystä rennon iltaohjelman parissa. Seminaari on osallistujille maksuton. Lisäksi tukihenkilöille järjestetään vuosittain etäseminaari.