Syöpäseulonta tarkoittaa syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Seulonta on osallistujille maksutonta.
Kansalliseen seulontaohjelmaan kuuluvien syöpäseulontojen järjestäminen on kuntien tehtävä. Kunta voi toteuttaa seulonnat omana toimintana, yhdessä muiden kuntien kanssa tai ostopalveluna. Sote-uudistus ei vaikuta seulonnan käytäntöön seulontaan kutsuvan väestön kannalta.
Seulontojen valvonta kuuluu aluehallintovirastoille. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) ohjaa aluehallintovirastojen toimintaa.
Miksi suolistosyöpää kannattaa seuloa
Suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat epämääräisiä. Tyypillisimpiä oireita ovat erilaiset suolen toiminnan muutokset, kuten vatsakivut, ummetus, vaihteleva ripuli, ulostamisvaikeudet sekä verinen uloste. Myös limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua voi esiintyä. Joskus anemia ja väsymys tai selittämätön painonlasku voivat viitata suolistosyöpään.
Koska suolistosyöpään liittyvät oireet ovat epämääräisiä, ilmenevät vähitellen ja samankaltaisia vatsavaivoja on saattanut esiintyä vuosia aiemminkin, ei niitä usein osata pitää vakavina. Moni saattaa pitää oireita myös hävettävinä. Tämän vuoksi tutkimuksiin hakeutuminen usein viivästyy.
Jos ylläkuvatun tyyppinen oire ei mene ohi, ota yhteyttä lääkäriin. Toimi näin, vaikka olisit juuri osallistunut tai olisit lähiaikoina osallistumassa seulontaan. Useimmiten oireille löydetään tutkimuksissa muu syy kuin syöpä.
Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa. Seulonnan tavoite on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.
Miten suolistosyövän seulonta tapahtuu
Suoliston kasvain voi vuotaa alussa hiukan verta, joka ei näy paljain silmin. Seulontatestin avulla tällainen piilevä veri voidaan havaita ulosteesta. Näin tauti voidaan löytää varhaisessa vaiheessa ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään pitkälle. Suolistosyövän seulontaan osallistuminen on maksutonta.
Suolistosyövän seulonnassa käytettävän testin nimi on FIT. Se on immunokemiallinen testi, jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Seulontaan kutsuttavat saavat postitse kutsun, näytteenottovälineen ja tarkat ohjeet näytteen ottamista varten. Seulontanäyte otetaan kotona sivelemällä testitikkua omassa ulosteessa. Näyte postitetaan tutkittavaksi seulontakeskukseen paketista löytyvässä pahvikuoressa, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Seulontakeskus tutkii näytteen laboratoriossa.
Seulontatestin tulos lähetetään seulontaan osallistuneelle postitse noin kuukauden kuluessa näytteen palauttamisesta. Tulos voi olla negatiivinen tai positiivinen. Negatiivinen eli normaali tulos tarkoittaa, että näytteessä ei havaittu verta. Positiivinen tulos tarkoittaa sitä, että seulontanäytteestä löytyi verta.
Yli yhdeksällä kymmenestä tulos on normaali eikä tarkempia tutkimuksia tarvita. Seuraava kutsu seulontaan tulee kahden vuoden kuluttua 74-vuotiaaksi asti. Jos kuitenkin on havaittavissa verta ulosteessa, uloste poikkeuksellisen vaaleaa tai tummaa tai suolen toiminnassa tapahtuu muutos, joka ei mene ohi, tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin.
Noin neljä osallistujaa sadasta saa positiivisen tuloksen (ulosteessa on verta). Se ei välttämättä ole merkki syövästä, mutta syy pitää selvittää tarkemmilla tutkimuksilla. Positiivisen testituloksen kanssa samassa kirjeessä on ohje yhteyden ottamisesta kotikunnan seulontahoitajaan. Seulontahoitajan kanssa sovitaan jatkotutkimuksesta. Yleisin jatkotutkimus on kolonoskopia, eli perä- ja paksusuolen tähystys. Kolonoskopiassa käytetään taipuisaa tähystintä. Sen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja poistaa syövälle altistavia limakalvomuutoksia eli polyyppeja.
Milloin on minun vuoroni osallistua seulontaan?
Suolistosyövän kohderyhmä ovat 56−74 -vuotiaat, koska suolistosyöpä on yleisin tässä ikäryhmässä. Seulontakutsu lähetetään kahden vuoden välein. Seulonta pitää toistaa säännöllisesti, koska yksi testi kertoo vain sen hetkisen tilanteen. Seulonta on osa kotikunnan terveydenhuoltoa.
Terveydenhuollon resurssien riittämiseksi seulontaa ei voida kuitenkaan aloittaa kerralla koko kohderyhmälle. Vuonna 2022 suolistosyöpäseulonta aloitetaan koko maassa 60–68-vuotiaille miehille ja naisille, ja vuosina 2023-2024 seulontaan kutsutaan 60-70-vuotiaat. Seulonta laajenee ikäluokka kerrallaan koko kohdeväestöön vuoteen 2031 mennessä. Tällöin seulontaan kutsutaan kaikki 56-74-vuotiaat.
Seulontaohjelman toimivuutta seurataan Suomen Syöpärekisterissä. Tarvittaessa ohjelmaan tehdään muutoksia.
Kuvasta voit katsoa, milloin oman syntymävuotesi mukaan, sinut kutsutaan mukaan seulontaa. Seulontaväli on 2 vuotta. Sinisellä taustalla merkityt ikäryhmät kutsutaan kyseisenä vuonna seulontaan.
Voiko seulontatestin tehdä yksityisellä?
Omatoimista testausta ei suositella sen vuoksi, että testi ei vastaa seulontaa. Seulonta on ennalta suunniteltu ketju terveydenhuollon toimia, jotka suunnataan tietyn ikäiselle väestölle määrävälein. Testin lisäksi seulontaan kuuluvat tarvittavat jatkotutkimukset ja niiden jälkeiset erikoissairaanhoidon toimet.
Suolistosyövän seulontaan tehtävät, positiivista ulosteen veritestiä seuraavat, perä- ja paksusuolen tähystykset tehdään laadultaan varmistettuina julkisessa terveydenhuollossa tai ostopalveluna ja syöpään viittaavat löydökset ohjataan julkisen sektorin erikoissairaanhoidossa eteenpäin.
Yksityisellä tehdyllä seulontatestillä ei pääse ohituskaistalle. Näin ollen positiivisen (verta ulosteessa) testituloksen vaatimat jatkotoimenpiteet eivät todennäköisesti etene yhtä suoraviivaisesti ja suunnitelmallisesti kuin valtakunnallisessa suolistosyövän seulonnassa.
Seulontaan osallistuja saa testituloksen erikseen pyytämättä suoraan itselleen. Osallistuja myös ohjataan jatkotoimenpiteisiin ja hoitoihin aina kun niihin on aihetta. Määrävälin kuluttua tulee seuraava seulontakutsu. Seulonnan laatua ja vaikuttavuutta seurataan ja arvioidaan jatkuvasti: jos jokin vaihe ei toimi hyvin, asia korjataan.
Seulontakutsua ei kuitenkaan kannata odottaa, jos on oireita (kuten verta ulosteessa, uloste poikkeuksellisen vaaleaa tai tummaa tai suolen toiminnassa tapahtuu muutos, joka ei mene ohi) tai huoli syövästä. Tällaisessa tilanteessa tulee suoraan ottaa yhteyttä lääkäriin.
Suolistosyövän seulonnan hyödyt ja haitat
+ Seulonta vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia
+ Seulonnassa syöpä löytyy varhaisemmassa vaiheessa, jolloin hoidot ovat usein kevyempiä ja ennuste parempi
+ Seulonnassa voi löytyä syövän esiaste ja kun se poistetaan, estetään sen eteneminen syöväksi
+ Voit tehdä seulontatestin kotonasi, silloin kun sinulle sopii
-
- Seulonta ei löydä kaikkia syöpiä
- Normaali seulontatulos ei takaa, etteikö syöpä voisi kehittyä myöhemmin
- Seulonnassa löytyy myös polyyppeja, joista ei olisi haittaa jatkossa
- Jatkotutkimuksen ja sen tulosten odottaminen voi olla stressaavaa. Suurin osa positiivisista seulontatesteistä johtuu jostain muusta syystä kuin syövästä
Katso ohesta Syöpäjärjestöjen teettämä humoristinen video seulonnan näytteenotosta.
Entä jos?
Suolistosyövän seulontaan osallistumiseen voi liittyä paljon kysymyksiä. Tästä linkistä pääset lukemaan tavallisimpia kysymyksiä ja vastuksia niihin.
Entä jos…? Kysymyksiä suolistosyövän seulonnasta – Ilman syöpää (ilmansyopaa.fi)
Lue lisää seulonnasta:
Hyvä tietää suolistosyövän seulonnasta -esite (pdf.)
Suolistosyövän seulonta – Ilman syöpää (ilmansyopaa.fi)
Syöpärekisterin seulontaan liittyvät sivut