LARS (Low Anterior Resection Syndrome) on vaikea määrittää tarkkaan. Lars-syndroomaksi kutsutaan joukkoa oireita, jotka voivat ilmaantua erityisesti peräsuolen alueella tehtävän leikkauksen jälkeen. Syndrooman oireita ovat mm. ulostamistiheyden runsas lisääntyminen, jatkuva ripuli, vatsakivut ja suoliston toiminnan arvaamattomuus.
Syyt ja esiintyvyys
Suomenkielistä tietoa Lars-syndroomasta on huonosti saatavilla siitä huolimatta, että se voi joidenkin arvioiden mukaan koskettaa maailmanlaajuisesti jopa 20-40 % peräsuolisyöpäleikatuista. LARS:in ilmentyminen on potilailla yleensä monen fysiologisen tekijän summa ja oireet johtuvat siitä, että keho ei ole sopeutunut matalalta peräsuolesta leikatun kasvaimen ja sen ympäröivän alueen poistoon. Leikkaus on suolistosyövän ainoa parantava hoito.
Lars-syndrooman oireet
Oireet ovat mm. ulosteen karkailu tai pidätyskyvyttömyys, ulostustarpeen lisääntyminen, äkillinen tarve päästä WC:hen, lisääntynyt kaasun muodostus, kipu sekä epäsäännöllinen ja arvaamaton suolen toiminta. Toiminnalliset suolentoiminnanhäiriöt voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Oireet usein helpottavat ajan kanssa. Tässä voi usein mennä parikin vuotta. Joillekin kuitenkin elämänlaatuun vaikuttavia oireita jää pysyvästi.
Oireiden hoito
Ravitsemuksen koostumus vaikuttaa suolen toimintaan, joten ravitsemusterapeutin apua kannattaa hakea. Pienet säännölliset ateriat ja kaasua tuottavien ruokien (kaalit, pavut, sipulit) välttely voi auttaa rauhoittamaan suolen toimintaa.
Omista oireistaan kannattaa puhua lääkärille. Lars-syndrooma voidaan hoitaa oireiden mukaan bulk-laksatiiveilla (esim. Vi-Siblin) ja suolen toimintaa hillitsevillä lääkkeillä (esim. Imodium). Suolen toiminnan kontrollia voidaan parantaa suolihuuhteluilla, bio-feedback harjoittelulla ja joissain tapauksissa kysymykseen voi tulla sakraalihermostimulaattori. Myös pysyvä avanne voi olla vaihtoehto.
Vessapassi on apuna kun suolentoiminta on epäsäännöllistä ja arvaamatonta. Vessapassi on Coloresin jäsenetu. Vessapassi on myös muiden Syöpäjärjestöjen jäsenetu edellyttäen, että sille on lääketieteellinen peruste.
Vertaistukea on saatavilla
Peräsuolisyövän sairastaneella Ilonalla todettiin Lars-syndrooma epämääräisten vatsavaivojen perusteella. Lue hänen tarinansa: Peräsuolisyövästä selvinneenä elämää Lars-syndrooman kanssa
Henkilökohtainen vertaistuki
Kauttamme on mahdollista saada henkilökohtaista vertaistukea Lars-syndrooman kanssa elämiseen liittyen. Koulutetun vapaaehtoisen vertaistukihenkilön kanssa voi keskustella puhelimitse, sähköpostitse tai videopuhelun kautta. Pyynnnön henkilökohtaisesta vertaistuesta voi lähettää täyttämällä lomakkeen Henkilökohtainen vertaistuki-sivulla tai olemalla yhteydessä sairaanhoitaja/vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Annamari Laitiseen: annamari.laitinen@colores.fi, p. 050 377 6770.
Verkkovertaistuki Facebookissa
Vertaistukea on saataville myös verkossa. Ylläpidämme Facebookissa suolistosyöpäpotilaiden suljettua keskusteluryhmää, johon kuuluu yhdistyksen koulutettuja vertaistukihenkilöitä. Lisätietoa ryhmästä löytyy Verkkovertaistuki-sivulta.
Anniko ry tarjoaa vertaistukea erityisesti anaali-inkontinenssin eli ulosteen ja/tai suolistokaasujen pidätyskyvyttömyyden kanssa eläville henkilöille. Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta löytyy heidän kotisivuiltaan: Anniko ry.
Lisätietoa
Wellspect yrityksen sivuilta löytyy lisää tietoa LARSista ja sen hoidosta. Sieltä ja täältä voit ladata myös ”Peräsuolileikkauksen jälkeen suolen hallinta takaisin” oppaan.
Luotettavaa englanninkielistä tietoa Lars-syndroomasta löytyy Fight Colorectal Cancerin sivuilta: What is LARS?