Information om kolorektal cancer

Hemsida Information om kolorektal cancer

Information om kolorektal cancer


Cancer i tjock- och ändtarmen kallas kolorektal cancer. Kolorektal cancer är den tredje vanligaste cancertypen hos män och den näst vanligaste hos kvinnor. Årligen insjuknar cirka  3000 finländare i kolorektal cancer. Cancer i tjock- och ändtarmen har blivit vanligare i Finland under de senaste femtio åren, och man tror att antalet patienter fortsättningsvis kommer att öka främst p.g.a. att befolkningen åldras.Vid kolorektal cancer är vårdresultaten desto bättre ju tidigare sjukdomen diagnostiseras.

Eftersom kolorektal cancer vanligen utvecklar sig från adenom, d.v.s. godartade polyper, vore det mycket viktigt att konstatera och avlägsna sådana förändringar innan de har hunnit bli elakartade. Därför har man i Finland inlett screening av kolorektal cancer för män och kvinnor i ålderklassen 60–69 år. 

Man kan ännu inte i detalj utreda vilka faktorer som orsakar cancer i tjock- och ändtarmen. Man har dock uppskattat att över hälften av fallen kunde ha undvikits om patienterna hade ändrat sin kosthållning, motionerat mera och undvikit övervikt. Personer som lider av långvariga inflammatoriska tarmsjukdomar löper en medeltalet överskridande risk att insjukna i cancer i tjock- och ändtarmen. Risken att insjukna i kolorektal cancer kan också vara nedärvd.

Vi tackar sammarbetspartnerna för stödet


Bli medlem
Partnern
Stöd vår verksamhet

Colores

  • Tfn: 010 4222 540
  • Adress: Utterhällsstranden 2, 00180 Helsinki
  • E-mail: info@colores.fi